افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان پاسخگوی هزینه نانوایان نیست
ایسنا/خراسان رضوی رئیس اتحادیه نانوایان مشهد اظهار کرد: افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در سامانه و کارتخوانهای عرضه نان اعمال شده است، اما این افزایش پاسخگوی هزینه نانوایان نیست.
اکبر کوهپیکر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: قیمت نان در سالهای گذشته تغییر نکرده، اما هزینه نانواییها بهتناسب تورم افزایش یافته است.
وی بیان کرد: قیمت فعلی نان، کفاف هزینههای نانوایان را نمیداد، بنابراین برای جبران هزینهها، قیمت نان افزایش یافت و در استان خراسان رضوی از ۲۳ شهریورماه افزایش قیمت اعمال شد.
کوهپیکر ادامه داد: قیمت نان ۲۵ درصد افزایش یافته، اما این افزایش با توجه به هزینهها، تورم و ناترازی درآمد، منجر به بهبود وضعیت نانوایان نمیشود.
وی افزود: بر اساس بررسیهای انجامشده در شرایط فعلی افزایش ۶۰ درصدی قیمت نان میتواند هزینههای نانوایان را جبران کند، زیرا تنها ۱۵ درصد هزینههای یک نانوایی مربوط به آرد است و سایر هزینهها از جمله هزینه دستمزد کارگر، هزینه آب، برق، گاز و … طی این سالها افزایش چشمگیری یافته است، حتی قیمت مایهخمیر در همین دو هفته اخیر از یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان به یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان رسیده، حالآنکه در اسفندماه هم افزایش قیمت داشته است.
رئیس اتحادیه نانوایان مشهد اظهار کرد: با توجه به افزایش هزینهها و افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان، اداره نانوایی برای نانوایان صرفه ندارد، لذا آنان یا مجبور به تعطیلی میشوند یا با کاهش تعداد کارگر و اداره کردن نانوایی بهصورت خانوادگی و کاهش استفاده از نیروی متخصص به دنبال کاهش هزینههای خود هستند که این امر به عرضه نان با کیفیت پایین منجر میشود.
کوهپیکر با تأکید بر اینکه باید در خصوص قیمت نان تصمیم کارشناسی گرفته شود و قیمتها واقعی شود تا شرایط نانوا بهتر شود، گفت: وقتی ما با تورم بالای ۴۰ درصد در کشور مواجهیم، افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان منطقی نیست.
وی ادامه داد: با توجه به هزینههای جاری، یارانه اختصاصی به نانوایان در نانوایی حدود ۱۵ درصد هزینهها را پوشش میدهد و الباقی هزینهها به عهده نانوا است.
رئیس اتحادیه نانوایان مشهد با اشاره به اینکه به دلیل نبود توجیه اقتصادی، ورودی کارگر متخصص به نانوایی نداریم و برخی از نانوایان به دنبال جمعکردن نانواییهای سنتی خود و تبدیل آن به واحدهای نانوایی صنعتی هستند، گفت: مسئولان باید اقدام اساسی برای رفع مشکلات نانوایان داشته باشند و با پرهیز از تصمیمات خلقالساعه شرایطی فراهم کنند تا با در نظر گرفتن هزینههای مختلف نانوایی از جمله دستمزد و … قیمت کارشناسی برای آن در نظر بگیرند.
وی با تأکید بر اینکه در شرایط فعلی نانوایان به پرستار نان احتیاج دارند نه پلیس نان، گفت: وقتی نان به قیمت واقعی خود عرضه شود، نانوا هم متضرر نمیشود و با عرضه نان با کیفیت، سالم و بهداشتی، ضایعات نان هم کمتر میشود. در غیر این صورت تغییر شغل نانوایان و تعطیلی نانواییهای سنتی قابل تصور است.
کوهپیکر در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر علاوه بر مشکل قیمت نان و عدم جبران هزینهها، نانوایان مجبورند برخی هزینهها را متحمل شوند از جمله هزینه بابت تصفیه فاضلاب که بر روی قبوض آب آنها اعمال میشود، درحالیکه نانواییها تنها باید هزینه بابت آب مصرفی بپردازند و تولید فاضلاب ندارند.
وی افزود: سامانه نانینو هم دچار مشکلاتی هست و بارها مکاتباتی در این خصوص انجامشده، اما برخی از ایرادات رفع نشده است؛ بهطوریکه در صورت فوت متصدی نانوایی، سهمیه فرد قطع میشود و به دلیل زمانبر بودن معرفی متصدی جدید و بررسی سامانه و … سهمیه صفر در نظر گرفته میشود و مشکلاتی برای نانوایی به وجود میآید.
وی مشکل دیگر کارتخوانهای عرضه نان را انحصاری بودن آنها در دست یک بانک دانست و گفت: اکنون نانوا مجبور است برای راهاندازی کارتخوانهای عرضه نان تنها در یک بانک حساب باز کند و با توجه به قطعی اینترنت و پشتیبانی ضعیف مشکلاتی برای نانوایان به وجود میآید.