نان برنجی؛ شیرینی سنتی کرمانشاهی برای عید نوروز

عید نوروز بدون شیرینیهای سنتی، صفای همیشگی خود را ندارد. نان برنجی یکی از معروفترین شیرینیهای نوروزی است که در کرمانشاه و بسیاری از شهرهای ایران تهیه میشود. این شیرینی بافتی لطیف و طعمی دلنشین دارد و بهخاطر عطر گلاب و زعفران، یکی از انتخابهای محبوب برای پذیرایی عید محسوب میشود.
بهترین روش پخت نان برنجی کرمانشاه، همراه با نکات طلایی برای جلوگیری از خر دشدن و خامی این شیرینی سنتی! نان برنجی، شیرینی محلیه که تاریخچهی اون برمیگرده به صد و پنجاه سال قبل از حکومت قاجار تو کرمانشاه، نان برنجی سوغات معروف کرمانشاهه و البته تو شهرهای دیگه ی ایران، مثل قزوین هم نان برنجی پخته میشه.
برای تهیه نان برنجی مواد و ابزارهای معمولی که تو همهی خونههاست استفاده میشه، پس بهانهای نمیمونه، وقتشه دست به کار بشین و نان برنجی عید رو آماده بکنین.
مواد لازم برای درست کردن نان برنجی:
- آرد برنج یا آرد گندم: ۲۵۰ گرم
- روغن جامد یا کره: ۱۳۰ گرم
- زردهی تخم مرغ: یک عدد
- پودر قند یا پودر شکر: ۹۰ گرم
- پودر هل: نصف قاشق چایخوری
- نمک: به اندازه نوک قاشق چایخوری
- گلاب: یک چهارم پیمانه
- زعفران دم شدهی غلیظ: سه قاشق غذا خوری “روشهای دم کردن زعفران”
- تخم خرفه “برای تزیین”: به اندازهی لازم
مراحل تهیه نان برنجی زعفرانی:
- بهتره روغن رو به دمای محیط برسونیم که راحت، هم زده بشه. بعد پودر قند رو بهش اضافه کرده و مخلوط میکنیم، بعد زرده تخم مرغ رو اضافه میکنیم و هم میزنیم تا کاملا یکدست بشه.
- آرد برنج رو الک میکنیم تا گلوله گلوله نشه و بعد نمک و هل رو به آرد برنج اضافه میکنیم، حالا با مایع روغنی (مایعی که تو مرحله ۱ درست کردیم) مخلوط میکنیم وهم میزنیم تا مایع لطیف بشه.
- زعفران رو که از قبل دم کردیم همراه با گلاب به مایع خمیری اضافه میکنیم. با نوک انگشت خمیر رو ورز میدیم تا خمیری نرم، لطیف و بدون ترک داشته باشیم و بعد اون رو تو کیسه فریزر میذاریم، تا تو دمای محیط حدود چهار ساعت استراحت بکنه.
- تو این مرحله کمی از خمیر رو تو دست گلوله میکنیم و اگه دوست داشتیم روی اون مهر میزنیم. مقداری تخم خرفه روی هر شیرینی میپاشیم و تو سینی فر با فاصلهی مناسب میچینیم، تا با دمای ۱۶۰ درجه بپزه. بعد از گذشت حدودا ۱۰ الی ۱۵ دقیقه نان برنجی آماده شده. نکته: دقت کنین وقتی زیر نان برنجی کرم رنگ و یا طلایی شده باشه یعنی نان برنجی شما آمادهست.

نکات مهم تو درست کردن نان برنجی کرمانشاه:
- برای تزیین شیرینی نان برنجی، میتونین از تخم خرفه و یا خلال پسته، استفاده کنین. اگه دوست داشتین روی نان برنجی طرح بزنین، کافیه که یک مهر طرح دار از شیرینی پزی تهیه کنین.
- قبل استفاده حتما آرد برنج رو الک کنین تا آرد لطیف باشه.
- برای شیرینی نان برنجی حتما از روغن جامد استفاده بشه.
- استفاده از کاغذ روغنی روی سینی فر باعث میشه که ته شیرینیها تیرگی نداشته باشن.
- صبر کنین تا شیرینی کاملا سرد بشه، بعد از سینی جدا کنین تا خرد نشن.
- حدود پنج دقیقه قبل از اینکه شیرینی رو داخل فر بذارین، فر رو روشن کنین.
- بعد از پخت، رنگ زعفرانی نان برنجی کم میشه، اگر دوست دارین نان برنجی زعفرانی پر رنگی داشته باشین زعفران بیشتری استفاده کنین.
- یادتون نره که زعفران خیلی آبکی و کمرنگ نباشه، بهتره که زعفران غلیظ باشه.
استفاده از زعفران خوب و مرغوب علاوه بر عطر و طعم دلنشینی که به غذا میده، کلی خواص هم به بدن ما میرسونه.