اختلاط گندم، شرط لازم برای تولید آرد و نان کیفی
در سالهایی که وضعیت جوی و پراکنش نزولات آسمانی مناسب است، معمولاً با رشد تولید گندم در کشور مواجهایم اما از آنجا که گندم تولیدی همه مناطق کشور مناسب برای تولید آرد خبازی و سایر فراوردهها نیست، معمولاً دولت برنامه حمل و اختلاط گندم را در دستور کار قرار میدهد که چنانچه درصد اختلاط رعایت شود، اخلالی در تولید آرد استحصالی ایجاد نمیشود اما تجربه نشان داده که عدم حمل بهموقع گندم کیفی از استانهای تولیدکننده و بعضاً کیفی نبودن گندم حمل شده، کیفیت گندم و در نهایت کیفیت آردها خصوصا آرد خبازی را با مشکل مواجه میکند.
نبود موجودی گندم از سال قبل در برخی استانها نیز به چالش کیفیت دامن میزند چرا که همزمان با فصل خرید، گندم خریداری شده بدون در نظر گرفتن زمان استراحت، جهت استحصال آرد به کارخانهها فرستاده میشود و کارخانههایی که موجودیشان صفر است، مجبورند گندم تازه برداشت شده را به خط تولید بفرستند که آرد استحصالی از این گندم، کیفیت لازم را ندارد و در برخی استانهای کشور، متأسفانه با بیکیفیتی نان مواجه میشویم.
در سالهای گذشته، آرد صنف و صنعت با نرخ واقعی عرضه میشد و کارخانهها از محل گندمهای وارداتی و گندمهای کیفی که خودشان خریده بودند، اختلاط و بهینهسازی کیفی را انجام میدادند اما امسال، گندم صنف و صنعت نیز به عنوان یارانهای نوع ۶ عرضه میشود با قیمت ۱۲ هزار تومان و کارخانهها تمایلی به خرید گندم ۱۶ هزار تومانی نخواهند داشت. پیشبینی و نگرانی آسیابانها این است که امسال به لحاظ کمی، شاید مشکل گندم نداشته باشیم اما کیفیت گندم با توجه به موارد یاد شده، اگر اختلاط از محل گندمهای کیفی داخلی و وارداتی به موقع میسر نشود، صد درصد افت خواهد کرد و در نهایت با بیکیفیتی آرد و نان مواجه خواهیم شد.