چالش نان و نانوایی در سنندج؛ ۱۷ واحد خبازی در آستانه پلمب شدن

سنندج- ایرنا- برخی از خبازیها در سنندج چانه نان را کم میگیرند تا شاید هزینهها را جبران کنند و تعدادی از نانواییها هم که دیگر توان پرداخت هزینهها را ندارند کرکرهها را پایین کشیدهاند.
به گزارش ایرنا، پخت نان و فعالیت نانواییها در کردستان سال هاست با وجود اجرای طرحهای مختلفی همچون هوشمندسازی یارانه آرد و نان همچنان با چالش مواجه است و هنوز در این خصوص به نتیجه مورد رضایت تولیدکننده و مصرف کننده نرسیده است.
آغاز سال، همواره با افزایش قیمت از حمل و نقل گرفته تا اجاره بهای مغازه و خانه همراه است ولی در این بین تغییر قیمت برخی محصولات از جمله نان و دیگر کالاهای اساسی امکان پذیر نیست و هر گونه تغییر نرخی در این خصوص مستلزم مصوبه کارگروه مربوطه به عنوان نمونه برای نان، شورای آرد و نان استان است.
کارشناسان و فعالان حوزه تولیدی همیشه مخالفت خود را با قیمت دستوری اعلام کردهاند و میگویند در شرایط اقتصادی امروز جامعه ما که قیمت اقلام و هزینههای جانبی افزایش چند برابری پیدا میکند تولید با قیمت دستوری مقرون به صرفه نیست.
یکی از مشاغلی که همواره از افزایش هزینهها و ثبات قیمت فروش تولیدش می نالند و معترض هستند، نانواییها هستند که هر سال چشم انتظار افزایش قیمت نان متناسب با رشد هزینههایی هم چون هزینه کارگری و اجاره بهای محل هستند.
یکی از مشاغلی که همواره از افزایش هزینهها و ثبات قیمت فروش تولیدش می نالد و معترض است، نانواییها هستند که هر سال چشم انتظار افزایش قیمت نان متناسب با رشد هزینههایی هم چون هزینه کارگری و اجاره بهای محل هستند.کردستان دارای ۲ هزار و ۵۹۴ واحد نانوایی است و طی مدت اخیر در شهر سنندج ۵۰ واحد نانوایی به ویژه سنگک پزی سنتی تعطیل شده است و مهمترین دلیل این تعطیلی را هم عدم تامین هزینههای لازم اعلام کردهاند.
حال افزون بر این، میزان تخلفات واحدهای فعال هم کم نیست، به گونه ای که در یکی ۲ روز اخیر به ۱۷ واحد نانوایی در سنندج که تخلف آنها محرز شده اخطار دادهاند که در صورت تکرار، واحدشان پلمب خواهد شد.
منشاءبینظمی و تخلفات در نانواییها

واحدهای آزادپز یا همان واحدهایی که به آنها یارانه نوع سه هم گفته می شود، آرد مورد نیازشان را باید از طریق سامانه به قیمت هر کیلوگرم ۶۲۰ تا ۶۴۰ هزار تومان خریداری کنند ولی این واحدها چنین کاری را انجام نمیدهند و آرد قاچاق و خارج از شبکه را خریداری می کنند به عبارتی از خبازیهای یارانه نوع یک و ۲، آرد را به قیمت ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان تهیه می کنند.
واحدهای نانوایی یارانه ای نوع یک و ۲ هم برای اینکه از سهمیه آردشان اضافه بیاید و بتوانند به واحدهای آزادپز با قیمت کمتر بفروشند از وزن چانه کم می کنند و اینگونه نان با وزن کمتری را به مشتری تحویل می دهند.
آرد یارانه نوع یک به قیمت هر کیلوگرم حدود ۳۶ هزار تومان و یارانه نوع ۲ هم ۶۳ هزار و ۸۰۰ تومان در اختیار واحدهای نانوایی قرار داده می شود و این اختلاف قیمت بین آردهای یارانهای به درگاهی برای تخلف برخی از خبازی ها تبدیل شده است.
از تعداد واحدهای آزادپز موجود در استان تنها ۱۸ واحد در سامانه سیما ثبت نام کردهاند ولی هیچ کدام هم از این طریق آرد خریداری نکردهاند؛ این را نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان اعلام و اظهار کرد: خرید آرد باید از طریق این سامانه انجام شود و به غیر از این تخلف است و نهادهای ناظر باید بررسی و برخورد کنند.
موسی آرتن در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بعد از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، فعالیت واحدهای خبازی در ۲۷ مورد بررسی می شود و هر نانوایی که تخلفی داشته باشد در عملکرد او ثبت می شود.
وی اضافه کرد: کاهش وزن چانه و کم فروشی از جمله تخلفاتی است که روزانه قابل رصد و شناسایی است و در نتیجه باعث کاهش سهمیه آرد نانواییها می شود.
هرچقدر زمان میگذرد و طرحهای مختلف به اجرا درمی آید تا وضعیت نان و نانوایی بهبود پیدا کند ولی در کردستان اینگونه نمیشود و همچنان شهروندان این استان از کیفیت نان رضایتی ندارند و حالا تعطیلی نانواییهایی که از پس هزینه هایشان بر نمیآیند و واحدهایی که همچنان وزن چانه را پایین میآورند و نان با وزن کمتر را به دست مردم می دهند، به این اضافه شده است.